luni, 31 martie 2008

vox pop - Jurnalisti "tonomati"

Jurnalistii sunt, mai nou, "tonomati", cel putin asa zice presedintele Romaniei. Pareri, pareri, pareri...

R: Presedintele Basescu a adus noi acuzatii la adresa jurnalistilor romani, numindu-i, de aceasta data "tonomat". Credeti ca are dreptate?


M (23 de ani): Am auzit de afirmatiile lui si chiar nu pot face legatura ntre jurnalisti si un tonomat. Nu am putut intelege la ce se refera, tinand cont de faptul ca, de obicei, acesti oameni chiar isi fac treaba. Nu le poate comada nimeni ce intrebari sa puna la o conferinta, spre exemplu, sau intr-o situatie de criza. Normal ca se discuta subiectele pricipale intr-o redactie, ceva, dar eu cred ca fiecare jurnalist trateaza problema in stilul sau si dupa cum percepe el acel subiect. Sunt si exceptii, dar ele intaresc regula, de obicei.

A (40 de ani): Eu l-am inteles pe Basescu atunci cand a atacat presa. Era si normal sa ia o pozitie fata de atitudinea jurnalistilor cu privire la fiica sa. Orice parinte ar lua apararea copilului cand ar vedea ca ii este amenintata imaginea, din orice punct de vedere posibil. Aici este vorba de instinctul parintesc, el nu alege cand sa se manifeste. El este prezent mereu si nu conteaza cine si ce reprezinta acel parinte, ci iese la suprafata de fiecare data cand copilul este atacat. Asa ar face orice parinte si eu in mod sigur as proceda cel putin la fel, daca nu si mai aprig. Si intr-adevar, jurnalistii scriu textele dupa cum comanda patronatul, in functie de afinitatile politice din acea redactie sau televiziune sau orice ar fi ea. De fapt, nu cred ca exista libertatea aia de exprimare la care visau ziaristii dupa Revolutia din '89. Astazi totul se face la comanda!


G. (31 de ani): In unele cazuri mai are dreptate si Basescu asta. Ca prea se iau de el si de familia lui jurnalistii din Romania. Bine, acum mai exagereaza si el si cateodata ataca prea tare, arunca niste cuvinte fara sa le gandeasca in prealabil...parca nu ar avea consilieri omul asta! Insa in cazul asta a cam gafat, pentru ca nu poti spune ca toti jurnalistii sunt comandati de sus, de la centru. Normal ca unii tin prea mult cont de parerea conducerii si in cazul asta prefera sa scrie articolele la comanda, dar unii chiar stiu sa isi faca treaba cu seriozitate si integritate. Are si nu are dreptate, in cazul de fata. Nu stiu cat de corect a fost ca el, ca presedinte al tarii, sa ia o pozitie atat de radicala si sa-si apere fiica, folosindu-se de calitatea sa de tata si nu de cea de presedinte, asa cum a afirmat ca face. Probabil ar fi trebuit sa fie mai rezervat, dar fiecare cu consilierii lui...

Niciun comentariu: