luni, 3 martie 2008

Primavara se poarta "pejos"-ul!

Primavara aceasta se poarta rosul, pantofiorii retro si "pejos-urile". Daca despre rosu si pantofiori cam stie toata lumea, ma simt datoare sa explic si exemplific pejos-ul.
Asadar, pejosul este ultimul model scos pe piata de cunoscuta firma de autoturisme Pegeot, in parteneriat direct cu R.A.T.P. Iasi. La ce foloseste acest model si cum a ajuns sa fie asa de cunoscut? Pai, sa spunem asa...de fapt, ultra-modernul "pejos" a aparut in Romania si in lume cu multa vreme in urma, insa a suferit o perioada de declin...asadar, cunoscuta firma a decis relansarea pe piata a acestuia sub o alta forma si prin alte metode. De aici, si parteneriatul cu R.A.T.P. Iasi.
Din surse confidentiale am aflat ceva si am decis sa va impartasesc si voua...parteneriatul dintre cele doua mai sus mentionate are la baza zicala veche din popor cum ca: "mersul pe jos face piciorul frumos!" si au decis sa vina in ajutorul romanilor, oferindu-le un stil de viata sanatos.
Printre modificarile aduse noului model putem trece in revista: supra-aglomeratia din mijloacele de transport in comun, numarul foarte redus de locuri, frecventa scazuta a autobuzelor, maxi-taxi-urilor si tramvaielor, pretul mare al unui bilet de calatorie, dar si "bradigarzii" ce patruleaza si verifica bunul-mers al lucrurilor.
Daca de unele dintre modificarile mai sus mentionate nu putem spune mare lucru, exista una care trebuie explicata si exemplificata mai pe indelete: fenomenul "bradigarzii'. Umbla in gasca de cate trei, sunt inalti, destul de in putere si spun mereu acelasi lucru (parca ar fi roboti): "biletele la control". Da, v-ati dat seama despre ce vorbesc: controlorii RATP Iasi.Cu un curaj ce da in tupeu, cu nistre mutre ponosite, plictisite si amenintatoare uneori, iti zambesc "cald" cand te prind in neregula. Dupa o serie lunga de mistocareli de cartier, aluzii indecente in cazul domnisoarelor bine si a privire lunga la gen "inca un fraier pe care l-am prins", cer un act la control, de parca ar fi de la Militie. Te intidmideaza, vad ca te peirzi, te inconjoara toti trei ca niste hiene infometate si arunca o vorba: "amenda de la un milion in sus sau doua sute pe loc". Oameni buni, dar e o avere doua sute de mii in zilele noastre! Saracii nu sunt la curent cu "noile" reglementari ce tin de moneda nationala?! Baieti, s-au taiat patru zero-uri de la coada! Bun, in fine, te certi, te zbati...intr-un final iti dai seama ca nu ai ce face si le bagi in buzunar, pe sub mana, doua hartii a cate zece lei fiecare si pleci spasit, crezand ca ai scapat usor!
Nu, nu ai scapat usor! Aici incepe maniluparea, de fapt! Te supara o data, te uimesc a doua oara, a treia oara te ingrozesc de-a dreptul si te lasa fara niste banuti in portofel si te gandesti asa: "da' oare pe-jos ce are? A venit si primavara, oasele se dezmortesc, mersul pe jos face piciorul frumos..."
Asa ca te duci frumusel, rupi abonamentul sau biletul si iti cumperi propriul si personalul "pejos", cu care mergi cand si unde vrei, ca de limuzinele autohtone de tip Mercedes te-ai saturat o iarna intreaga!

Niciun comentariu: