marți, 11 martie 2008

The Painted Veil - adulter in trei etape

Uneori, cea mai lunga calatorie este distanta dintre oameni



The Painted Veil, sau, tradus in romana, Valul pictat este ecranizarea romanului cu acelasi nume, scris de Sommerset Maugham. Aparut in 2006, filmul are la baza povestea unei casatorii lipsite de pasiune intre promitatorul doctor bacteriolog Walter (Edward Norton) si tipica burgheza londonoza Kitty (Naomi Watts), ferita, datorita modului sau luxos de viata, de greutatile vietii.
Povestea incepe in Londra si se termina cu moartea lui Walter in China, din cauza holerei si vorbeste despre o sotie care recurge la dulter si despre un sot care isi traieste razbunarea aducandu-si sotia in Mei-tan-fu, un orasel cuprins de o epidemie de holera.
Filmul parcurge maturizarea eroinei principale, Kitty si infiriparea unei povesti de dragoste intre aceasta si sotul ei. Deci, avem trei cadre: pre-adulter, adulter si post-adulter. Desi se casatoreste fara a iubi, isi inseala sotul si totusi, obligata de imprejurari, il insoteste pe acesta in satul Mei-tan-fu, unde doctorul se oferise voluntar tocmai pentru a se razbuna pe sotia infidela. Desi o iubeste, hotaraste sa se razbune pe ea intr-un mod meschin, punand-o fata in fata cu realitatea in care traia, dar pe care nu o cunostea traind retrasa in coconul ei luxos.
Parerea mea este ca intre cei doi ar fi fost imposibil sa nu se nasca o poveste de iubire in oraselul cuprins de holera. Erau singurii doi albi, frumosi si vorbitori de liba engleza de acolo. Desi Kitty radea de o chinezoiaca pentru ca isi iubea sotul pentru ca era un om bun: "De parca vreo femeie iubeste un barbat pentru virtutile sale", in final ajunge sa se indragosteasca de bunatatea, puterea si curajul sotului.

O ecranizare deosebit de frumoasa, atat scenariul, cat si regia sunt excelente, Edward Norton si Naomi Watts joaca surprinzator de bine si, per total, atmosfera acelor ani este recreata foarte aproape de realitate. Muzica filmului, compusa de Alexandre Desplat, este absolut superba si creeaza cadrul necesar desfasurarii actiunii.
Romantic, dar nu siropos, istoric, dar fara a se pierde in amanunte, dramatic, dar fara a fi dus la aspecte extreme, The Painted Veil este filmul ideal pentru o seara in doi, in fata ecranului, de orice natura ar fi acesta. Mesajul transmis este unul simplu, dar profund: dragostea vine de unde nu te astepti, chiar de langa tine...

Calatoria cea mai grozava poate fi distanta dintre inimi...

Niciun comentariu: